"37"

Dansk filminstruktørs debutfilm forsidestof i New York Times og hovedhistorie i New York Times kultursektion

New York Times fulgte optagelserne til Den danske filminstruktørs Puk Grastens (28) debut film ”37” og havde det som  hovedhistorie i deres kultursektion og på forsiden af selve avisen.
Men ikke kun New York Times har været opmærksom på den unge danske instruktørs debut film. Nogle af de største websites inden for filmindustrien har allerede omtalt projektet, her i blandt Deadline Hollywood, Indie Wire, Screen International.
Hvorfor den store interesse for en dansk filminstruktør?"37" er et stærkt drama, der undersøger livet om en gruppe familier, der bor i Kew Gardens, Queens, New York i 1964, som overværer mordet på 28-årige Kitty Genovese (Christina Brucato) og ikke griber ind. Efterfølgende skrev New York Times en artikel under titlen: 37 WHO SAW MURDER DIDN´T CALL THE POLICE. Artiklen var et ”wake up call” for America, der følte at uskylden efter krigen blev brudt. Mordet er en del af Amerikas historie og på 30 års dagen for mordet, udtalte den daværende præsident, Bill Clinton:
 "No nation hiding behind closed doors is free, for it is imprisoned by its own fear. . . we've got to change the basic attitudes of this country. Not only about crime and violence, but about how we think about ourselves and each other."
Den store interesse er også på grund af en interessant ”indie”cast: Samira Wiley (Netflix’s “Orange is the New Black”), Michael Potts (HBO’s  The Wire og True Detective”), Christina Brucato, and Jamie Harrold. Maria Dizzia (Netflix’s Orange is the New Black), Adrian Martinez (American Hustle), Evan Fine, Thomas Kopache, Sophia Lillis, and Lucy Martin
Puk Grasten har også allieret sig med en dansk fotograf Adam Jandrup, der arbejder og bor i USA, Adam Jandrup fik sit gennembrud sidste år med filmen, THE HUMBLING, instrueret af, Barry Levinson, med Al Pachino i hovedrollen. Co-produceren på ”37” i New York er Asger Hussein, som bl.a. har medproduceret  "PRECIOUS” og er medejer af firmaet Game 7. Regner Grasten Film er hovedproducent.  ”37” er støttet af New Danis Screen, talentordningen under Det Danske Filminstitut.


OM PUK GRASTEN:
Puk Grasten har gået på Den Europæiske Filmhøjskole, tog sin bachelor på filmskolen Eichar i Paris, og blev færdig med sin master som filminstruktør fra NYU-Tisch i New York i år, hvor hun blandt mange kortfilm skrev og instruerede kortfilmen 37, som nu er blevet til en spillefilm. Kortfilmen 37 havde premiere på Slamdance Film Festival og har været vist på en lang række festivaler over hele verden. Kortfilmen vandt Best Student Film på Big Apple Film Festival i 2013.


RESUME
"37" er en spillefilm baseret på det brutale mord på Kitty Genovese der fandt sted i New York i marts 1964, hvor 37 personer delvis så og overværede forbrydelsen uden at involvere sig, endsige tilkalde politiet. Historien udfoldes i og omkring det boligkompleks i Queens hvor Kitty boede og blev myrdet, og fortælles gennem nogle af husets beboere i forskellige nedslag i dagen og den nat hvor drabet fandt sted. Rituelle scener fra hverdagslivet væves ud og ind af hinanden og sammen med de eksistentielle kriser de respektive karakterer gennemlever mens Kitty kæmper højlydt og indædt for sit liv udenfor. Kun de på hver deres vis udfordrede børn, Troy (6), Billy (9) og Debbie (12) synes fra deres henholdsvis naive, skæve og søgende perspektiv at fatte situationens alvor, men uden at de voksne lytter. Mordet murrer stadig som en skamplet i ny amerikansk historie, og "Genovese syndromet" spillever fortsat som et universelt case book studie i kollektiv passivitet og uskyld.